Nieuws

De familie als bank en/of toch maar schenken?

Jonge mensen hebben nogal eens moeite om geld te lenen voor de aankoop van een huis. Vaak blijven ze dan huren, terwijl kopen nu toch heel aantrekkelijk kan zijn zeker met de huidige lage hypotheekrentes !

Als de bank niet bereid is de gehele aankoopkosten te financieren, kunnen ouders die wat spaargeld hebben, hun kind een helpende hand bieden.

Dit kan door middel van schenking of door middel van het verstrekken van een lening. De overheid heeft de mogelijkheid gegeven om voor de eigen woning geheel belastingvrij een schenking te ontvangen van ouders aan kinderen van maximaal € 51.000,= mits de verkrijger tussen de 18 en 40 jaar is. Dit is natuurlijk een heel fors bedrag, maar minder mag ook.

Overigens wordt in 2017 weer verwacht dat € 100.000,= mag worden geschonken mits de verkrijger tussen de 18 en 40 jaar is, maar met een veel ruimere toepassing niet alleen van ouders naar kind, maar tussen iedereen.

In elk geval is het voor heel veel mensen een reden om nog eens goed na te gaan of dit aantrekkelijk is om te doen zowel voor de schenker als de verkrijger. Bijvoorbeeld scheelt het de schenker box 3 heffing en bij het kind wordt het box 1. Echter indien er meer kinderen zijn in een gezin, willen de ouders meestal de kinderen gelijk behandelen. Bovendien weet je als ouder ook niet voor wat voor kosten je zelf nog komt te staan. Met schenken ben je het geld echt kwijt. Een alternatief kan dan zijn om geld te lenen aan je kind.

In de praktijk wordt dan naast de hypothecaire geldlening van de bank een tweede hypothecaire lening gesloten door het kind met de ouders. De zogenaamde "familiebank". Een voordeel hiervan is nu voor ouders dat zij een hogere rente op hun spaargeld kunnen ontvangen dan bij de bank. Voor de kinderen is de rente aftrekbaar als hypotheekrente. Voor de ouders verandert er belastingtechnisch niets. De ontvangen rente is niet belast en het uitgeleende bedrag dat eerder werd aangegeven als spaartegoed wordt nu als vordering aangegeven voor de berekening van het rendementsvermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

Bij alles geldt: Laat u goed informeren en leg alles goed vast! Voorkom narigheid door het vooraf geven van duidelijkheid.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden en de fiscale gevolgen van schenken en/of het
uitlenen van gelden? Raadpleeg dan ons kantoor. Wij zijn u graag van dienst. Een oriënterend gesprek is vrijblijvend!