Bel of mail ons
T: 078 - 612 64 66
E: info@goedegebuurenotariaat.nl

Adres
Rotterdamseweg 40
3332 AJ Zwijndrecht

08-06-2020

Het Skype (levens)testament

Het Skype (levens)testament

Er zijn allerlei berichten, onder andere van de Consumentenbond en deze bond nemen wij natuurlijk serieus, dat nu vanwege "corona" akten op afstand akten getekend zouden kunnen worden. De Consumentenbond zegt zelfs dat je reiskosten zou kunnen besparen. Hierdoor ontstaan er misverstanden die ik graag wil proberen op te helderen. De Bond van notarissen (KNB) neemt dit landelijk op met de Consumentenbond.

Door deze zelfde beroepsorganisatie (KNB) is er tevens bij de regering op aangedrongen dat er een noodwet zou komen om in deze tijd mensen in staat te stellen toch een testament en/of levenstestament te maken als zij door onder andere besmettingsrisico, niet bij de notaris aan tafel kunnen verschijnen en de notaris ook niet naar hen toe kan. Deze noodwet is er nu, met ingang van 21 april 2020, en vervalt weer op 1 september 2020. Heel erg fijn dat er nu een mogelijkheid is, maar het is uitdrukkelijk zo dat dit niet zomaar kan. Het kan en mag alleen als er werkelijk geen enkele andere mogelijkheid is, dit ter beoordeling aan de notaris.

Wanneer zou het ingezet kunnen worden?

Bijvoorbeeld bij verblijf in een zorginstelling waar je niet mag komen of in het ziekenhuis waar coronabesmetting is of een zodanige medische situatie dat elk contact een risico met zich meebrengt.

Hoe gaat het in zijn werk?

Als fysiek contact met een notaris niet mogelijk is dan moet de akte eerst worden besproken via (beeld)telefoon, opgesteld en per mail gestuurd en vervolgens worden getekend via tweezijdige audio visuele communicatiemiddelen, dus via beeldbellen, zoals onder andere Skype, Whatsapp of andere applicatie. Immers, de notaris moet zich ervan overtuigen dat iemand wilsbekwaam is en onafhankelijk zijn/haar wil kan verklaren. De notaris is verantwoordelijk of dit de best mogelijke optie is. Als er nog andere opties bestaan dan kan het dus niet.

In het vorige stukje schreef ik over alle maatregelen die wij op kantoor hebben getroffen. Naast alle hygiƫnemaatregelen is vooral van belang te melden dat wij in de ontvangstkamers grote plexiglasschermen hebben geplaatst. Dit wordt als heel prettig ervaren. Bovendien hebben wij grote goed geventileerde ruimtes en ontvangen wij een beperkt aantal mensen (maximaal 2) tegelijk.

Als u dus geen klachten heeft, kunt u zeer goed en veilig bij ons, op afspraak, terecht. Wij blijven voorlopig zo werken.

Mocht er toch voor u een probleem zijn, neemt u vooral contact op. Wij kunnen dan met u overleggen hoe wij een en ander kunnen aanpakken. Dus u hoeft regelingen niet uit te stellen. Het zal u een gerust gevoel geven als het naar uw zin geregeld is.

Terug naar overzicht