Bel of mail ons
T: 078 - 612 64 66
E: info@goedegebuurenotariaat.nl

Adres
Rotterdamseweg 40
3332 AJ Zwijndrecht

10-05-2022

Geregistreerde partners zijn automatisch ook elkaars "fiscale partners": pas op met 2 woningen!

Dit heeft bepaalde voordelen, zo krijgt u bijvoorbeeld een grote vrijstelling voor de erfbelasting als u van uw fiscale partner erft. Ook kunt u voor de inkomstenbelasting gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Maar: fiscaal partnerschap kan ook nadelen hebben! U kunt bijvoorbeeld samen maar één ‘eigen woning’ hebben voor de inkomstenbelasting.

Het aangaan van een geregistreerd partnerschap heeft veel juridische gevolgen. Niet alle stellen die voor het geregistreerd partnerschap kiezen, beseffen dat dit eigenlijk hetzelfde is als een huwelijk! Bij het aangaan van een geregistreerd partnerschap worden de partners namelijk, net als bij een huwelijk, automatisch elkaars ‘fiscale partner’. Dit betekent dat u voor de belastingheffing ook als partners wordt beschouwd. Dit heeft bepaalde voordelen, zo krijgt u bijvoorbeeld een grote vrijstelling voor de erfbelasting als u van uw fiscale partner erft. Ook kunt u voor de inkomstenbelasting gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen. Maar: fiscaal partnerschap kan ook nadelen hebben! U kunt bijvoorbeeld samen maar één ‘eigen woning’ hebben voor de inkomstenbelasting. Lees daarover hierna meer. 

Als u bij de gemeente een geregistreerd partnerschap bent aangegaan maar niet met uw partner op hetzelfde adres woont, kunt u na de registratie maar één woning aanmerken als “eigen woning” voor de inkomstenbelasting. Heeft ieder van u een eigen woning? Dan moet u kiezen welke woning in Box 1 wordt aangegeven, zodat ook alleen voor de hypotheek op die woning de hypotheekrente in aftrek kan worden gebracht.

Overweegt u een geregistreerd partnerschap? Laat u eerst adviseren! 

Net als een huwelijk heeft een geregistreerd partnerschap juridische en fiscale gevolgen, die per individuele situatie verschillend zijn. Het is dus verstandig u vooraf over deze gevolgen te laten adviseren. Samen met u nemen wij de mogelijkheden door zodat u, ook fiscaal gezien, de bij u passende juridische regeling kiest. Wilt u hier meer over weten? Belt u ons voor het maken van een afspraak.

 

Dit artikel is ontleend is aan ‘Met Recht Geregeld’, product van FBN Juristen

Terug naar overzicht