Bel of mail ons
T: 078 - 612 64 66
E: info@goedegebuurenotariaat.nl

Adres
Rotterdamseweg 40
3332 AJ Zwijndrecht

13-01-2023

Kom rechtstreeks naar de notaris en bespaar kosten!

Is een (levens)testament misschien voor u van toepassing?

Kom rechtstreeks naar ons en bespaar kosten en erfbelasting!

Nu de coronamaatregelen zijn ingeperkt verschijnen er regelmatig advertenties waarbij u voor een informatieavond wordt uitgenodigd. Op zich natuurlijk heel goed dat u zich laat informeren; echter steeds vaker is ons gebleken dat testamenten in een adviesgesprek (bij u thuis),  regelmatig zonder meer terzijde worden geschoven. Indien u dit ervaart, neem dan eerst contact op met de notaris die het testament heeft gemaakt of met ons.

Vandaag wil ik u juist uitnodigen om rechtstreeks naar de notaris te gaan. Daar hoort u uit eerste hand en van een neutrale deskundige wat u in uw situatie het beste kunt doen. Bovendien wordt ook gekeken naar de regelingen die u misschien al heeft en of die nog passend zijn bij uw wensen en huidige regelgeving.

Bij ons is dit eerste oriënterend gesprek zonder kosten en u kunt dan rustig nadenken over het advies en of u zich wel prettig geholpen voelt. Meestal kunnen wij ook direct een kostenschatting maken.

Wist u dat u vrijwel altijd veel goedkoper uit bent als u rechtstreeks naar de notaris gaat? Het scheelt vaak honderden euro's.

Nog een kleine uiteenzetting waarom een testament maken aantrekkelijk kan zijn. De langstlevende bescherming is sinds 2003 in de wet geregeld. Wel is het goed te bedenken dat wanneer u ooit testamenten heeft gemaakt, deze testamenten vóór de wet gaan! Ze zijn dus niet vervallen!

Hoe werkt de wet?

Volgens de wet worden echtgenoot en kinderen voor een gelijk deel erfgenamen. De langstlevende wordt beschermd door de wettelijke verdeling.

Deze 'wettelijke verdeling' is de kern van de langstlevende bescherming waardoor de eigendom van alles (roerende zaken, zoals auto, meubels, bankrekeningen, maar ook onroerende zaken zoals de woning) naar de langstlevende gaat en de kinderen alleen een niet-opeisbare vordering 'op papier' krijgen. De "schuldig" gebleven kindsdelen hoeven niet direct te worden uitgekeerd. Echter, in veel gevallen moet er wel al erfbelasting worden betaald over de vordering van de kinderen.

Dit kan vervelend zijn voor de langstlevende, zeker wanneer de waarde vooral in het huis zit.

Testament

Als alternatief voor de wettelijke verdeling zijn testamenten, waaronder een zogenaamd tweetrapstestament, bedacht.

De langstlevende heeft met deze regeling een zeer sterke positie ten opzichte van de kinderen. Het effect van deze tweetrapstestamenten lijkt veel op de hiervoor besproken wettelijke verdeling. Ook daar is per saldo de langstlevende de baas.

Het grote voordeel van een dergelijk testament is dat bij overlijden van de eerste echtgenoot in veel gevallen geen erfbelasting hoeft te worden betaald. En ook bij het overlijden van de langstlevende valt de heffing vaak mee.

Overigens is in de wet niet geregeld dat kinderen hun erfdeel kunnen opeisen wanneer opname in het verpleeghuis aan de orde is. Dit kunt u eventueel ook bij testament regelen! Dit kan te zijner tijd in de eigen bijdrage voor de WLZ schelen!

Een tweetrapstestament is niet voor iedereen geschikt. Uw persoonlijke situatie en de omvang of samenstelling (bijvoorbeeld u heeft een onderneming) is daarvoor van belang. Laat u zich daarom op uw persoonlijke situatie informeren!

Het is in ieder geval voor bijna iedereen de moeite waard om nader te bespreken! Neem contact op. Een oriënterend gesprek van circa een half uur is vrijblijvend!

Levenstestament, een belangrijk onderwerp

En als u toch informatie vraagt, vertellen wij u ook graag meer over het levenstestament. Dit is een (vrij nieuwe) regeling voor het geval u door wilsonbekwaamheid niet meer zelf uw zaken kunt regelen. In veel situaties een heel belangrijk document! U voorkomt ermee dat de rechter moet worden ingeschakeld. Wist u dat als echtgenoten ook niet voor elkaar mag handelen? Wordt vervolgd en als u niet wil wachten op het volgende stukje, maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Terug naar overzicht