Bel of mail ons
T: 078 - 612 64 66
E: info@goedegebuurenotariaat.nl

Adres
Rotterdamseweg 40
3332 AJ Zwijndrecht

Persoonlijke vennootschappen

Hoewel dit geen officiële rechtsvorm is, vallen hieronder de eenmanszaak, vof en maatschap. Voor welke rechtsvorm u ook kiest, het is goed u hierover uitgebreid te laten informeren. Goedegebuure Notariaat heeft goed zicht op de zakelijke, juridische en persoonlijke consequenties van uw keuze en kan de benodigde aktes voor u opstellen.

Eenmanszaak

Wilt u een eigen bedrijf starten? Dan kiezen veel ondernemers voor een eenmanszaak. Deze is eenvoudig op te richten en heeft zeker in de eerste jaren meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld een bv. Nadeel van de eenmanszaak is dat u met uw privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf.

Vennootschap onder firma

Wilt u samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kunt u kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Alle vennoten brengen iets in: bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is daarbij niet nodig. Samen stelt u een vennootschapscontract op, met afspraken over zaken als bevoegdheden, inbreng en verdeling van de winst.

Maatschap

Gaat u met twee of meer personen een bepaalde samenwerking aan, dan is er sprake van een maatschap. De maten brengen iets in, met als doel het voordeel dat daaruit voortvloeit gezamenlijk te delen. Ze kunnen arbeid, geld, goederen of goodwill inbrengen. Het is een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid, die vaak wordt opgericht door mensen met een vrij beroep of boerenbedrijven. De onderlinge afspraken worden vastgelegd in een maatschapcontract.

Goedegebuure Notariaat adviseert u graag over de consequenties van het oprichten van een van deze rechtsvormen – zowel zakelijk als privé. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies of het maken van een afspraak.

Ga terug naar Ondernemingsrecht.